Hoppa till innehåll

Making a soup base and red lentil soup

I love soups! They are often so easy to make, cheap and so nice on a cold day. My grandma have taught me how to make a soup base that is ridiculously easy when you get the flow. Then to make a specific soup you just make a base, and then add that special vegetable that makes that specific soup 🙂

Ingredients for a soup base:

 • 1,2 liter of hot water
 • 2 dices of vegetable stock
 • around 5-6 potatoes
 • big table spoon of fine shredded carrots
 • big table spoon of fine shredded celery
 • big table spoon of fine shredded celeriac
 • one bay leaf
 • two allspice berries
 • two cloves of garlic
 • salt and pepper

Important tip! I buy a bunch of carrots, celery and celeriac. I shred them and then keep them in the freezer, therefore the only thing that I have to buy to make soup are fresh potatoes. So I can make soup basically anytime I want, without going for big grocery shopping.

How to make it:

 • Boil 1,2 l of water in a pot. Add vegetable stock dices. Peel potatoes and put them into the pot. Observe that I put whole potatoes in, you do not need to dice them. Add salt, pepper, bay leaf and allspice berries and let cook for about 20 minutes. Now add carrots, celery and celeriac (as mention above I keep mine in the freezer). Cook for another 20 minutes. Now you squash potatoes with a potato masher (if you don’t have one, use a big spoon or a big fork, it should work because the potatoes are quite soft). Done!

So today I made red lentil soup. Because lentils have a long cooking time (around 40 min), I have put them (around 2,5 dl) into the boiling water at the same time as the potatoes. If I for example would like to make green pea soup, I would add frozen green peas around 10 minutes before the soup is done because they have a short cooking time. If you want you can put some cooking cream into the soup. If I use cooking cream, I always choose oat cream to make it vegan.

 

Jag älskar soppor! De är ofta så lätta att göra, billiga och så goda på en kall dag. Min mormor har lärt mig hur man gör en soppbas som är löjligt lätt. Sedan för att göra en specifik soppa, gör man bara en bas och lägger sedan till den grönsaken som gör soppan specifik 🙂 t.ex. linser för att göra linssoppa.

Ingredienser för en soppbas:

 • 1,2 liter varmt vatten
 • 2 grönsaksbuljong tärningar
 • runt 5-6 potatisar
 • stor bordssked av strimlade morötter
 • stor bordssked av strimlad selleri
 • stor bordssked av strimlad rotselleri
 • ett lager blad
 • två hela kryddpepparkorn
 • två vitlöksklyftor
 • salt och peppar

Viktigt tips! Jag köper en massa morötter, selleri och rotselleri, sedan strimlar jag dem och håller dem i frysen, därför är det enda färska ingredienser jag behöver köpa är potatis. På det sättet kan jag göra soppa i princip när jag vill utan att behöva storhandla.

Hur man går tillväga:

 • Koka 1,2 liter vatten i en kastrull. Lägg i buljongtärningar. Skala potatis och lägg de i kastrullen. Observera att jag lägger i hela potatis, man behöver inte tärna dem. Tillsätt salt, peppar, lagerblad och kryddpepparkorn och låt koka i ca 20 minuter. Lägg i nu morötter, selleri och rotselleri (som nämnts ovan så förvarar jag dessa grönsaker i frysen). Koka i ytterligare 20 minuter. Nu mosar man potatis med en potatisstöt (om du inte har en, använd en stor sked eller en stor gaffel, det borde fungera eftersom potatisen är ganska mjuk). Klart!

 

Så idag gjorde jag linssoppa på röda linser. Eftersom linser har en lång tillagningstid (cirka 40 min) så har jag lagt i dem (ca. 2,5 dl) i kokande vatten samtidigt som potatis. Om jag till exempel vill göra soppa med frysta gröna ärter skulle jag lägga till dem ungefär 10 minuter innan soppan är klar för att de har en kort tillagningstid. Om man vill så kan man ha matlagningsgrädde i. Om jag använder matlagningsgrädde så använder jag alltid havregrädde för att hålla soppa vegansk.

En reaktion till “Making a soup base and red lentil soup Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: