Hoppa till innehåll

Polish hunter stew ”Bigos” (vegan)

7B16924C-DE01-4861-93AA-E8D34ECBAE08

If you have never tried Polish hunter stew called ”Bigos”, it is time. It is made out of fresh and sour cabbage. I also added mushrooms, tomato puree, dried apricots and plums. It is super delicous and no meat is neccessary. Actually it is good to make this stew a day before serving, because it will taste better.

Ingredients:

 • 500 g fresh cabbage
 • 500 g sour cabbage (Polish if you can find)
 • 100 g tomato puree
 • 100 g dried mushrooms (I used Penny buns)
 • 100 g of dried plums
 • 100 g of dried apricots
 • 2 table spoons of oil
 • one table spoon of flour
 • 1 onion
 • salt and pepper
 • 2 table spoons of sugar
 • fresh bread
 • vegan butter

How to make it:

Chop fresh cabbage and put it into a cooking pot together with dried mushrooms (remember to rinse and soak them before you start cooking), chopped plums and apricots. Add salt and pepper. Add a glas of cold water and simmer for an half and hour.

During the same time put the sour cabbage into another cooking pot. Add a glas of cold water, put in the sugar and also simmer for half an hour.

During the time cabbage is cooking, chop the onion and fry it with oil in a frying pan. After the onion gets soft add flour and stir fast. When the fresh cabbage has been cooking for an half an hour, add the onion. Also add the tomato puree and stir. Now add the sour cabbage toghether with fresh cabbage and simmer for another half an hour. Stir from time to time. Add more salt, pepper and sugar acording to taste. Now the stew is done! However it does tastes better the next day.

 

Om du aldrig har provat den Polska jägargrytan som heter ”Bigos”, då är det dags. Den är gjord av färsk kål och surkål. Sedan har jag lagt till svamp, tomatpuré, torkade aprikoser och torkade plommon. Det är super god gryta och kött behövs inte. Egentligen är det bra att göra denna gryta en dag före servering, eftersom det kommer att smaka bättre.

Ingredienser:

 • 500 g färsk kål
 • 500 g surkål (polsk om du hittar)
 • 100 g tomat puré
 • 100 g torkad svamp (jag använde Karl Johan)
 • 100 g torkade plommon
 • 100 g torkade aprikoser
 • 2 matskedar olja
 • en matsked mjöl
 • 1 lök
 • salt och peppar efter smak
 • 2 matskedar socker
 • färsk bröd
 • veganskt smör

Hur man gör:

Hacka färsk kål och lägg den i en kastrull tillsammans med Karl-Johan svamp (kom ihåg att blötlägga och skölja de innan), hackade plommon och aprikoser. Tillsätt salt och peppar. Tillsätt ett glas kallt vatten och sjud i en halvtimme.

Samtidigt så lägg surkålen i en annan kastrull. Tillsätt ett glas kallt vatten här också, häll i socker och sjud också i en halvtimme.

Medan kålen tillagas så hacka löken och stek den i olja i en stekpanna. Efter att löken har blivit mjuk tillsätt mjöl och rör om snabbt. När den färska kålen har kokats  i en halvtimme så tillsätt lök. Tillsätt också tomatpurén och rör om. Lägg sedan i surkål med den färska kålen och sjud i ytterligare en halvtimme. Rör om då och då. Smaka av och salta, peppra och sockra ifall det behövs. Nu grytan är klar! Den smakar dock bättre dagen därpå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: